GLADIATOR – JEDINSTVENA MAŠINA ZA USITNJAVANJE BILJNE MASE

Podelite:
09.11.2023.

Sezona vršidbe suncokreta u 2023. godini je specifična po veoma visokoj masi biljaka. Osim toga, problem postaju i ostaci agresivnih stabljika suncokreta, koji mogu naneti ozbiljne štete na pneumatike traktora. Kada razmišljamo o optimalnoj obradi zemljišta i rešavanju ovih izazova, prvi izbor mnogih poljoprivrednika je mašina Gladiator firme Quivogne.

Karakteristike mašine Gladiator

Osnovna konstrukcija ove mašine je složena, ali efikasna. Sastoji se iz dva reda radnih elemenata: noževa i diskova, koji su redno postavljeni.

Prvi red elemenata čine Hardox noževi smešteni na rotorima. Noževi su izrađeni od visokokvalitetnog Hardox čelika i naoštreni pod optimalnim uglom, što garantuje precizno odsecanje. Ovi noževi su montirani na rotorima koji su oslonjeni na hermetički zatvorene ležajne jedinice sa dodatnim zaštitama protiv nečistoća. Zbog toga je potreba za dodatnim podmazivanjem nepotrebna. Rotori su oslonjeni preko gumenih torzionih opruga, što značajno smanjuje nivo vibracija. Noževi zemljište obrađuju popreko od pravca kretanja mašine.

Drugi red elemenata čine nazubljeni diskovi postavljeni pod određenim uglom. Ovi diskovi se fiksiraju na nosače preko integrisanih ležajnih jedinica. Sve je ovo montirano na glavnu ramsku konstrukciju preko torzionih gumenih opruga. Diskovi zemljište obrađuju u pravcu kretanja mašine, a dubina tanjiranja se podešava hidraulično preko cilindara.

 Tehnološka inovacija kroz primenu

Spojem noževa koji zemljište obrađuju poprečno i diskova koji ga obrađuju uzdužno, Gladiator Quivogne postiže savršeno usitnjavanje i mešanje biljne mase sa zemljom. Dubina diskova je do 6 cm, što ga čini idealnim i za obradu kukuruzišta.

Ova mašina se može koristiti u kombinaciji s drugim poljoprivrednim mašinama kao što su gruberi i tanjirače, čime se dodatno optimizuje obrada zemljišta. Rezultat je redukovana, ali efikasna obrada koja vodi ka višem prinosu.

Primena ove mašine dovodi do značajnih ušteda vremena i sredstava, a neke od karakteristika koje ovu mašinu čine posebnom su:

  • Manje prašine u radu

Jedan od najčešćih problema prilikom obrade zemlje mašinama koje se kače na prednju stranu traktora jeste podizanje prašine, što što može dovesti do otežanih uslova za  rad. Gladiator poseduje specijalno pozicionirane oplate koje ne dozvoljavaju prašini da se podigne do visine traktora i time stvara uslove za efikasniji rad.

  • Dugotrajnost

Kvalitetna čelična izrada noževa omogućava dugogodišnju primenu zahvaljujući Hardox materijalima. Ova specijalna vrsta čelika pruža jedinstvenu kombinaciju čvrstoće i žilavosti što rezultira izdržljivošću, dužim radnim vekom i visokom produktivnošću u najzahtevnijim uslovima.

  • Brži i efikasniji rad

Preporučene brzine kretanja su od 12 do 25 km/h, što je brže od klasičnih seckalica, a prečnici valjaka i diskova omogućavaju velike brzine okretanja i seckanja. Takođe, agregatiranje u kombinaciji sa primarnom mašinom, dovodi do značajnih ušteda vremena.

Gladiator firme Quivogne predstavlja sinergiju inovacije i efikasnosti, a njena modularna i fleksibilna konstrukcija čini je nezamenljivom mašinom u savremenoj poljoprivredi. Uz sve ove tehničke i funkcionalne prednosti, Gladiator stoji kao neprikosnoven u svojoj kategoriji, i postaje prvi izbor za poljoprivrednike koji teže kvalitetu i dugoročnoj održivosti.

Tokom prethodnih 25 godina rada Mikrona, prioritet je ostao isti – kvalitet je na prvom mestu. Zahvaljujući velikom iskustvu u pronalaženju i identifikovanju kvalitetnih delova za mašine, Mikron je ponovo pronašao svoje mesto u inovativnoj i kvalitetnoj mašini za obradu zemlje. 

Ukoliko su vam potrebni rezervni delovi ili više informacija o ovoj priključnoj mašini, Mikron je pravo mesto za to.

Autori: Predrag Klisarić i Jelena Rajković

Podelite: