MOTORNO ULJE I NJEGOVA ULOGA U ODRŽAVANJU MAŠINE

Podelite:
18.10.2023.

Motorno ulje ima ulogu podmazivanja pokretnih delova motora poput klipova i ventila. Kako bi gotovo svaki deo motora kontinuirano i bez prekida radio neophodno mu je motorno ulje koje se dobija tako što se u bazno ulje dodaju razni aditivi. U zavisnosti od toga šta želimo postići aditivi se razlikuju i time se postiže željena formulacija za potrebnu namenu. Kvalitet aditiva i baznog ulja su ono što pravi razliku između kvalitetnih i manje kvalitetnih ulja i maziva.

Osnovni zadaci ulja su: 

  • Smanjenje trenja – film ulja se formira između metalnih delova koji se pokreću i samim tim smanjuje trenje i mogućnost da dođe do habanja delova unutar samog sklopa.
  • Deterdžentsko svojstvo – spiranje produkata sagorevanja sa unutrašnjih površina sklopa, kao što su čađ, garež itd. 
  • Hlađenje – Neprekidnom cirkulacijom ulje sprovodi toplotu sa kritičnih tačaka unutar sklopa i raspoređuje je ravnomernije na ceo sklop motora.

KAKVE VRSTE MOTORNIH ULJA POSTOJE?

Postoje različite vrste motornih ulja, koja se razlikuju po svom sastavu, konzistenciji, svojim karakteristikama i onome čemu su namenjena. U upotrebi su najzastupljnenije tri vrste ulja: sintetična, polusintetička i mineralna. Da vidimo koje su osnovne razlike.

Mineralna motorna ulja se dobijaju preradom sirove nafte. Ova vrsta ulja se neretko nazivaju i konvencionalnim uljima. Prednost ove vrste ulja je niža cena dok je mana smanjena učinkovitost motora u ekstemnim uslovima kao što su veoma niske ili visoke temperature. Takođe, mineralno ulje poseduje svoj rok trajanja tako da ne može da stoji neupotrebljeno duži vremenski period (načeta ambalaža treba da se iskoristi u roku od godinu dana), obzirom da oksidacijom i sleganjem dolazi do promene u njegovoj strukturi.

Sintetička motorna ulja nastaju u laboratorijama stvaranjem homogene tečne smeše od sintetičkih baznih ulja i raznih aditiva. Skuplja su od mineralnih motornih ulja ali nude veću zaštitu od visokih i niskih temperatura, bolju cirkulaciju kroz motor, štite motor od nepoželjnih oštećenja i stvaranja rđe.

Polusintetička motorna ulja se dobijaju kao mešavina mineralnih i sintetičkih baznih ulja. Odnos smeše između sintetičkih i mineralnih ulja iznosi 10-30% sintetičkog i 90-70% mineralnog ulja. Ona predstavljaju uravnoteženost između ekonomičnosti koju pružaju mineralna ulja i boljih perfomansi koje pružaju sintetička ulja. Preporuka za upotrebu ove vrste ulja je kod mašina koje se koriste za vuču kao i za mašine  koje rade u teškim uslovima.

Važno je napomenuti da nikako nije poželjno mešati minerlana i sintetička ulja.

VISKOZNOST MOTORNOG ULJA

Viskoznost ulja je mera koja definiše otpor koji ulja daju pri tečenju. Ova vrednost određena je posebnom oznakom, sa dva broja i slovom (15W40). Prvi broj označava otpor tečenja pri niskim temperaturama i što je broj manji, viskozitet ulja je bolji. Slovo W je skraćenica od engleske reči Winter. Dok drugi broj označava viskozitet na visokim temperaturama, odnosno na temperaturi od 100°C, što je radna temperatura modernog motora sa unutašnjim sagorevanjem. U ovom slučaju što je broj veći, viskozitet je bolji. Obratite pažnju na preporučen viskozitet ulja za datu mašinu pošto neodgovarajući viskozitet može da smanji efikasnost rada motora ili dovede do havarije, što je svakako neželjena posledica. 

ADITIVI

Aditivi koji se dodaju motornim uljima, služe da bi ulje  dostiglo što bolje performanse. Postoje različite vrste aditiva, kao što su deterdženti koji služe za uklanjanje taloga u motoru, aditivi protiv korodiranja unutrašnjosti motora, aditivi za poboljšavanje viskoznosti ulja, aditivi sprečavanja stvaranja pene u unutrašnjosti motora, aditivi koji smanjuju ostatke pepela prilikom sagorevanja ulja itd. Nije preporučljivo mešati dva ista ulja po specifikaciji koja su od različitih proizvođača, obzirom da ne koriste svi proizvođači aditive istog porekla pa može doći do pojave pene, ukoliko dođu u kontakt aditivi koji nisu kompatibilni.

KAKO ODABRATI ADEKVATNU VRSTU ULJA?

Prilikom odabira ulja, neophodno je pridržavati se uputstva koje je izdao proizvođač mašine. Takođe odabir ulja često zavisi od vremenskih uslova kao i vrstu terena na kojem mašina radi. Svakako se treba osvrnuti na starost vozila, vrstu motora kao i uslove vožnje. Ukoliko pak niste sigurni koja vrsta ulja je najpogodnija za vaše vozilo, posavetujte se sa kvalifikovanim stručnim licem ili koristite alate koje Vam nude proizvođači ulja na svojim web stranicama.

KAKO PRODUŽITI VEK MOTORA?

Redovnom zamenom ulja produžavamo radni vek motora. Pored zamene ulja treba obratiti pažnju da li je potrebna i zamena filtera. Stoga, imajte na umu da svaki put kada probijete servisni rok zamene od predviđenog, performanse ulja u vašem motoru opadaju, dolazi do kidanja ugljovodoničnog lanca i habanja motora, što na duge staze prouzrokuje kraći radni vek mašine. Kako u kalkulaciji troškova poljoprivredne proizvodnje učešće cene ulja iznosi od 1-2% troškova, a kvar mašine na polju i zastoj u poljoprivrednoj proizvodnji od samo nekoliko sati u sezoni daleko prevazilazi cifru koja bi se mogla uštedeti u razlici između kvalitetnog i manje kvalitetnog ulja, predlažemo da u donošenje odluke o zameni ulja uvrstite ova dva bitna faktora.

Mikron u svojoj ponudi ima razne vrste motornih ulja, svih gradacija kao i specifikacija. Usled adekvatne snabdevenosti možemo ponuditi tačno ono što Vašoj mašini odgovara. Ukoliko pak niste sigurni koje ulje odabrati, oslonite se na našu stručnost; nudimo besplatne konsultacije da bi odabrali najoptimalniji proizvod za Vašu mašinu i potrebe poslovanja.

Autori: Milica Stipanović i Nenad Milović

Podelite: