VAŽNOST PODRIVANJA U OBRADI ZEMLJIŠTA I VRSTE PODRIVAČA

Podelite:
10.10.2023.

Podrivanje predstavlja proces obrade zemljišta koje za cilj ima poboljšanje regulacije vode i vazduha u zemljištu. Kako bismo bolje objasnili važnost ovog procesa, na jednom mestu ćemo opisati sve što bi trebalo da znamo pre nego što se upustimo u ovaj proces duboke obrade zemlje.

Zašto se vrši podrivanje zemljišta?

Prilikom redovne obrade zemljišta i upotrebe agrotehničkih mašina, dolazi do sabijanja i sleganja zemljišta što rezultira gubitkom strukture koja je povoljna za kvalitetan razvoj korenovog sistema. Ova pojava, koju nazivamo još i “plužni đon” može se lako neutralisati procesom podrivanja.

Plužni đon može vremenom dovesti do gubitka značajne količine prinosa i sušenja stabala zbog gušenja korenovog sistema, zbog čega je važno napomenuti brojne benefite procesa podrivanja:

  • Pospešuje razvoj biljke jer omogućava dublje prodiranje korena koji zahvata veću površinu
  • Omogućava efikasniju upotrebu mikroorganizama i drugih elemenata koje biljka crpi iz zemlje
  • Količina vode nakon padavina koja se zadržava u zemlji je bolje regulisana pa će biljka bolje podnositi temperaturne promene tokom godine
  • Ova vrsta rastresanja stvoriće bolju raspoređenost i poravnatost zemljišta

Kada treba podrivati zemljište?

Radi ostvarivanja optimalnih rezultata, važno je obrađivati zemlju u odgovarajućem trenutku. Kada je podrivanje u pitanju, pravo vreme podrazumeva suvu zemlju kako bi se izbeglo zadržavanje zemlje na noževima obradnih mašina.

Najbolji period u godini za podrivanje je jesen, a ova metoda se pokazala vrlo uspešnom tokom sušnih sezona.

Kako se obavlja ovaj proces?

Stvaranje kvalitetne i plodne biljke značajno će biti teže ukoliko koren nema dovoljno prostora za razvijanje. Stoga je važno prodreti u što dublje zemljine slojeve prilikom podrivanja. Standardne mere ove vrste obrade zemlje podrazumevaju radne mašine koje prodiru u zemlju od 45 do 60 centimetara.

Ono što nam je potrebno kako bismo obavili proces podrivanja jesu traktor i posebna vrsta priključka – podrivač. Postoji potreba za obradom različitih vrsta zemljišta, zbog čega postoje i različite vrste podrivača.

Po čemu se podrivači razlikuju?

Glavni deo konstrukcije podrivača predstavljaju radna tela, kojih može biti više ili manje, ali su uvek simetrično raspoređena na podjednakim udaljenostima. Vrhovi radnih tela mogu biti različitih oblika, te je moguće prilagoditi se potrebama zemlje koju obrađujemo. Primere podrivača sa 3, 5, 7 ili više radnih tela možete pogledati na sajtu Mašinske radionice Tupanjac.

Moguće je adaptirati podrivač sa različitim radnim elementima. Kugla za drenažu pomogla bi prilikom obrade glinovitog zemljišta tako što bi stvorila kanal za oticanje viška vode.

Tanjirača sa nazubljenim diskovima bi, na primer, dobro usitnila žetvene ostatke. Za usitnjavanje grudvi i zatvaranje razora radnih tela koristi se podrivač sa duplo nazubljenim valjcima.

Dakle, postoje mnoge mogućnosti kada je u pitanju podrivanje zemljišta, zato je najbolje konsultovati se sa stručnim licima koja nam mogu pomoći kod odabira podrivača za jedinstvene potrebe našeg zemljišta.

Da li je podrivanje obavezno i zašto se odlučiti za ovaj poduhvat?

Teoretski, za jedno radno telo potrebno je obezbediti oko 40 konjskih snaga, što može zvučati ograničavajuće za poljoprivredne proizvođače, koji će se zapitati da li je ovaj proces zaista neophodan i da li je preveliki finansijski izdatak.

Zato treba uzeti u obzir sledeće podatke:

  • Istraživanja su pokazala da redovno podrivanje zemljišta, tj. na svake četiri godine, poboljšava prinose za 20-60%.
  • Ovaj proces nije neophodno ponavljati svake godine, već se može napraviti višegodišnja pauza između dva podrivanja.
  • Na duže staze, redovno podrivanje će doprineti i kvalitetu i kvantitetu zemljišta, biljaka i plodova.

O važnosti ovog procesa govori i činjenica da je uključen u proces subvencionisanja od strane Privredne komore Srbije u vidu podsticaja za pripremu zemljišta u poljoprivredi.

Mikron ima iza sebe nekoliko uspešnih projekata konstruisanja priključnih mašina u saradnji sa Mašinskom radionicom Tupanjac. Za Tupanjac podrivač su korišćeni kvalitetni delovi iz naše ponude koji se takođe koriste u mnogim prvim ugradnjama. Više o vrstama i kvalitetu delova za podrivače možete saznati od našeg prodajnog tima i budite slobodni da zakažete besplatne konsultacije.

 

Autor: Jelena Rajković

Podelite: